1- Balkabağı
Balkabağı, cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunan meyve enzimleri, çinko ve alfa-hidroksi asitlerle doludur. Cildin yumuşamasına ve biraz daha asidik olma eğiliminde olan cildimizin pH dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir. Balkabağı çinko, yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca cildin zararlı UV ışınlarından korunmasına yardımcı olan C vitamini ve karotenoidleri de içerir.
2- Tatlı patates
Tatlı patates beta-karoten içerir. Vücutta A vitaminine dönüştürülür. Türevi birçok cilt bakım ürününde kullanılır ve yaygın olarak retinol olarak bilinir. Retinol kırışıklıklarla savaşmaya yardımcı olur ve hücre yenilenmesini artırır. A vitamini yutulduğunda renk bozukluklarına, iltihaplanmalara ve tıkalı gözeneklere karşı cilt bariyeri görevi görür.
3- Kinoa
Kinoa yüksek miktarda lif içerir. Bir fincan Kinoa’da 17-27 gram arasında lif bulunur. Düzenli olarak tükettiğimizde, vücudumuzdaki toksinleri ortadan kaldırırız, bu da daha temiz bir cilde ve daha az koyu lekeye neden olabilir.
4- Balık
Sardalya ve somon gibi balıklar, Omega-3 yağ asitleri ve E vitamini açısından zengindir. Bir antioksidan olan E vitamini, cildi zararlı serbest radikallerden ve iltihaplardan korur. Yağlı balık yemek aynı zamanda UV radyasyonundan kaynaklanan hasarı da azaltabilir, inflamatuar semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir ve cildin UV ışınlarına karşı daha az reaktif olmasını sağlayabilir.
5-Domates
Domates, C vitamini ve likopen dahil karotenoidler içerir. Bunların cildi güneşin neden olduğu hasarlardan koruduğu gösterilmiştir. Ayrıca kırışmayı önlemeye de yardımcı olabilirler. Yüksek miktarda karotenoid sağlıklı cildi korumak için mükemmeldir. Karotenoid açısından zengin gıdaları zeytinyağı gibi bir yağ kaynağıyla eşleştirmek, karotenoidlerin emilimine yardımcı olur.
6- Avokado
Avokado sağlıklı yağlar, E vitamini ve C vitamini içerir. Sağlıklı yağlar cildin nemli ve esnek kalmasına yardımcı olur. E vitamini, cildi oksidatif hasardan korumaya yardımcı olan bir antioksidandır ve C vitamini ile birleştirildiğinde daha etkili görünmektedir. Ayrıca cildi güneş hasarından koruyan bileşikler de içerirler.
7- Ceviz
Ceviz esansiyel yağ asitleri, Omega-3, Omega-6 ve Çinko içerir . Bu besinler cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Çinko, cilt bariyerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur, yara iyileşmesine yardımcı olur. Bakteri ve iltihapla mücadele eder. Omega yağ asitleri inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için dengeli bir orandadır.
8- Brokoli
Brokoli, sağlıklı ciltler için gerekli olan vitamin ve minerallerle doludur. Çinko, A vitamini, bir karoten olan lutein, sülforafan adı verilen bir bileşik ve C vitamini içerir.Lutein oksidatif hasardan korunmaya yardımcı olur. Sülforafan güneş hasarına karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca kolajen seviyelerinin korunmasına da yardımcı olabilir.
9- Kırmızı üzüm
Kırmızı üzüm, yaşlanma etkilerini azalttığı bilinen bir bileşik olan resveratrol içerir. Bazı çalışmalar kırmızı üzümün zararlı serbest radikallerin üretimini yavaşlatabileceğini göstermiştir.
10- Karnabahar
Karnabahar histidin adı verilen güçlü bir amino asit içerir. Çok fazla güneşe maruz kaldığında koyu lekeler kötüleşebilir ancak karnabahar amino asit, zararlı UV ışınlarının cildi tahrip etmesini önleyebilir. Ayrıca lif, B6, C ve K vitaminleri, folat, fosfor ve magnezyum içerir.